Hero afbeelding
Leonoor collectietips

Collectietips van Leonoor

Lees- en kijktips over standbeelden

Onze collectioneur Leonoor is de Bibliotheek ingedoken en heeft maar liefst 10 interessante boeken & DVD’s voor je geselecteerd over standbeelden. Van fotografie tot prentenboeken: het komt allemaal terug in deze collectietips.

Standbeelden in Nederland

Een overzicht van standbeelden in Nederland, vastgelegd in hun omgeving door de Japanse fotograaf Shinji Otani (1972).

Leen dit boek

De vogels : beelden in de stad

Dit (kunst)prentenboek van Ted van Lieshout is gemaakt naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Van Rodin tot bourgeois: sculptuur in de twintigste eeuw’* in het Gemeentemuseum Den Haag.

Leen dit boek

Daar staat het... : beeld voor beeld door Nederland

Overzicht in woord en beeld van 52 beelden die illustraties zijn van Nederlandse volksverhalen of kinderversje.

Leen dit boek

Oog in Oog met Paramaribo

Overzicht in woord en beeld van standbeelden, plaquettes, beeldengroepen en andere monumenten in de Surinaamse hoofdstad.

Leen dit boek

MoNUmenten in Tilburg

Bundeling van eerder in het Stadsnieuws verschenen artikelen "moNUment van de week".

Leen dit boek

Heiligen die niet naar de hel gingen

De geschiedenis van de – unieke – beeldengalerij rond de oudste begraafplaats van Tilburg, gelegen aan de Bredaseweg, komt in dit boek van Cees van Raak aan bod.

De uitgave bestaat ook uit een vier (!) meter lange leporello, met beschrijvende teksten en recente foto’s gemaakt door Ernest Potters. De met de hand uitgevoerde vormgeving is het werk van Ton Smulders. Het is een uitgave van de Brandon Pers, de oudste bibliofiele uitgeverij van Noord-Brabant. De oplage bestaat uit 200 exemplaren.

Bekijk dit boek

Erfgoed van de Brabanders: verleden met een toekomst

Wat is Brabant eigenlijk? Wat betekent het voor ons dat we op deze plek van de wereld thuis zijn? Hoe kunnen we de geschiedenis van Noord-Brabant en de tastbare overblijfselen daarvan gebruiken om te achterhalen wie wij zijn en wie wij willen zijn? Heeft het verleden ook betekenis voor onze toekomst? Dat zijn de vragen waarop de publicatie Erfgoed van de Brabanders antwoord wil geven.

Bekijk dit boek

Roofstaat: wat iedere Nederlander moet weten

Ewald Vanvugt beschrijft de wandaden die Nederlanders gedurende vier eeuwen hebben gepleegd in Nederlandse koloniën als Indonesië̈ en Suriname.

Leen dit boek

Peerke Donders : zijn leven, zijn brieven [DVD-Video]

'Peerke Donders, zijn leven, zijn brieven' is een film waarin Peerke Donders via fragmenten uit de vele brieven die hij vanuit Suriname heeft geschreven, als het ware zijn eigen leven vertelt.

Leen deze DVD

Peerke Donders: een leven in brieven

“Een leven in brieven” is een boek over het leven van Peerke Donders, verteld aan de hand van zijn brieven en andere geschriften. Peerke Donders, geboren te 1809 in Tilburg, overleden in Suriname in 1887, was een Nederlandse priester. Priester worden was zijn droom al vanaf een jonge leeftijd, maar zijn ouders waren arm. Zij hadden zijn hulp thuis nodig om geld te verdienen met weven, wat hij vanaf zijn 12e jaar deed. Uiteindelijk werd hij dankzij de hulp van zijn plaatselijke pastoor toch toegelaten tot de priesteropleiding.

In 1841 werd hij op 31 jarige leeftijd tot priester gewijd. Na een bezoek van een bisschop uit Suriname, besloot hij mee te gaan met een missie naar een leprakolonie. Tussen 1842 en 1886 schreef hij vele brieven en autobiografische manuscripten. Deze zijn nu voor het eerst in boekvorm gepubliceerd. Dit boek werd uitgegeven ter gelegenheid van de opening van het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg op 27 oktober 2009, 200 jaar na zijn geboortedag.

Leen dit boek