LocHal Grote Opening zaterdag_dagwrapup FutureLab

De Grote Opening | terugblik op de zaterdag

Dag twee van de Grote Opening stond in het teken van meedoen. In de alle labs kon je volop samenwerken, leren en uitproberen. Ook Roodkapje, de Banditaas en achttien rebelse voorlezers waren te gast bij onze Grote Rebelse Tilburgse Voorleesmarathon.

De Grote Rebelse Tilburgse Voorleesmarathon

Foto's: Eef van Eerdewijk en Tessa Persijn

LocHal Tilburg - Grote Opening zaterdag_Grote Tilburgse Voorleesmarathon_Jamie Grant

"Dat industriële is supergaaf"

Ook actrice Jamie Grant kwam voorlezen uit Bedtijdverhalen voor Rebelse Meisjes 2, tijdens de Grote Rebelse Tilburgse Voorleesmarathon in de Kennismakerij.

“Ik ben super onder de indruk van deze Bibliotheek. Dat industriële is supergaaf. Het zo groot en hoog, echt heel erg mooi. Als ik hier zelf zou wonen, zou ik hier absoluut vaak heen gaan.” Aangezien Jamie gaat voorlezen over rebelse meisjes, moesten we natuurlijk ook even vragen wie haar favoriete rebelse meisje is. “Jennifer Lawrence is wel een actrice waar ik naar opkijk. Ze is lekker zichzelf, geinig en grofgebekt. Naast dat ze een geweldige actrice is, zet zich ook in voor vrouwenrechten. Ja, haar vind ik echt tof.”

LocHal Tilburg de Grote opening zaterdag_photobooth

Onder één hoedje met Roodkapje

De nieuwe photobooth van Maak een Foto stond vandaag in de LocHal. Veel bezoekers namen plaats voor de camera en lieten zich vastleggen op de gevoelige plaat.

Wat loc-te jou naar de LocHal?

Maar liefst 5.000 bezoekers kwamen een kijkje nemen vandaag. We vroegen hen wat ze nou precies zo loc’t aan de LocHal.

Grote Opening zaterdag_verslag BD

Opening LocHal lokt veel Tilburgers

“Schrijf je nou ‘kaajbaand’ of ‘kaibaand?’”, peinst een bezoeker. ,,Volgens mij is het ‘kaaibaand’”, reageert zijn partner, die evenals een poging waagt het woord ‘stoeprand’ naar plat Tilburgs te vertalen. Lees het verslag van het Brabants Dagblad van alle activiteiten van vandaag.

Wat neem je mee naar Mars?

Grote Opening zaterdag_Wat neem je mee naar Mars

Niels (links, op de foto met z’n zusje Amie) weet het meteen: “Een aardappelschil!” Waarom? Nou gewoon, dat lijkt hem leuk. Maar écht naar Mars afreizen trekt hem eigenlijk niet zo. “Nee, laat dat maar aan de astronauten over. Zo lang in een raket zitten is niets voor mij. Veel te saai. Ik ga liever gamen. Waar zat het GameLab ook alweer hier in de LocHal?”

Vanmiddag kregen bezoekers een klein voorproefje van de Ruimtevaartschool. Met dit weekendprogramma voor jonge onderzoekers starten we in september in het FutureLab, in samenwerking met Natuurmuseum Brabant & Ontdekperron013. Op de hoogte blijven? Geef dan hier je mailadres even door - of meld je meteen aan!

Een zaterdag van leren en uitproberen

Foto's: Tessa Persijn

Geraakt door de Banditaas

Grote Opening zaterdag_Banditaas 1

In twee opvallende superheldenpakjes spotten we de Banditaas die nét klaar zijn met hun voorstelling. Tijd om even te polsen hoe het ging!

“Onze voorstelling gaat over ouderschap en alle andere herkenbare dingen die vrouwen meemaken. Het is veel lachen, maar mensen moeten ook iets voelen bij onze voorstelling. Op een gegeven moment zat een vrouw met tranen in haar ogen, mooi om te zien dat mensen geraakt worden door onze voorstelling.”

Grote Opening zaterdag_Banditaas_tweet

Alle ballen hoog?

De Banditaas stonden vandaag drie keer in een volle StemmingMakerij met ScherMUTSeling, hun voorstelling over de herkenbare uitdaging om je gezin met werk te combineren, je lief tevreden te houden en er ook nog een beetje toonbaar uit te zien.

Grote Opening LocHal_taxiverhaal Ton Wilthagen

Je woont in Tilburg?

Die stad van die nieuwe Bibliotheek? Ook in Amersfoort is de nieuwe Bibliotheek LocHal een hit, hoorde Ton Wilthagen gisterenavond in de taxi.

LocHal Grote Opening zaterdag_docent Marco van den Broek in het WoordLab

Een hele inspirerende ruimte...

...om een keer mijn lessen voor te bereiden - deze Boeken Apotheek is bijvoorbeeld leuk om nieuwe ideeën op te doen.”

Eén van de plekken die je niet mag missen in de LocHal is het indrukwekkende WoordLab. Marco van den Broek is docent Nederlands op De Nieuwste School en vandaag gastheer in het WoordLab: binnenlopende bezoekers maakt hij wegwijs in de bijzondere ruimte en in de taal- en letterkundecollectie die daar staat.

“We hebben behoorlijk wat leerlingen die graag creatief schrijven - ook voor hen is er in de collectie hier een schat aan tips en inspiratie te vinden. Sowieso is de LocHal een plek om leerlingen mee naar toe te nemen. Die hijskranen, enorme trappen en de labs spreken meteen tot de verbeelding. En de Moordgame en Biebescape die we eerder eens op het Koningsplein hebben gedaan, die zou hier in de LocHal helemaal geweldig zijn.”

(goed nieuws: de Biebescape in de LocHal is al te boeken voor scholen;)

LocHal Grote Opening donderdag_Cadavre Exquis_WoordLab

Samen schrijven aan 'Cadavre Exquis'

Bezoekers van het WoordLab schreven tijdens de Grote Opening samen aan zogenaamde 'Cadavre Exquis’: korte gedichtjes die je met vijf personen schrijft, ieder een woord, zonder dat je weet wat de andere deelnemers schrijven. De resultaten van deze schrijftechniek, ontwikkeld door de Surrealisten, zijn grappig op zichzelf, maar kunnen ook als uitgangspunt dienen voor bijvoorbeeld het schrijven van een verhaal.

In ons WoordLab wemelt het van de activiteiten en collectie op het gebied van literatuur en creatief schrijven. Nieuwsgierig? Bekijk dan zeker ook even de online agenda van het WoordLab.

Masterclass gamedeveloping

Maarten van Broekhoven zorgde ervoor dat het GameLab bomvol zat tijdens zijn masterclass gamedevelopment. Wij vroegen aan hem wat nou dé gouden tip is voor toekomstige gamedevelopers. Hij antwoordde kort maar krachtig ;)

Schrijver Bart Smout leidt rond

Tijdens de Grote Opening maken gastexperts je wegwijs in hun favoriete stukje LocHal. Schrijver Bart Smout nam bezoekers vanmiddag mee naar de collectie ‘nieuwe romans’.

Eén van zijn favorieten uit die collectie is de bundel Ayoub van de Vlaams-Marokkaanse schrijver Fikry El Azzouzi, vorig jaar ook Writer in residence in Tilburg. “Ayoub laat zo mooi zien hoe romans soms een soort poort voor je kunnen openbreken, een gateway kunnen zijn naar een wereld waar je anders geen toegang toe hebt. El Azzouzi vertelt in onomwonden taalgebruik hoe het is om op te groeien tussen twee culturen.”

Op uitnodiging van de Bibliotheek en Tilt geeft Bart Smout ook morgen om 15.00 weer een rondleiding. Je kunt je nog aanmelden!

LocHal Grote Opening_rondleiding nieuwste romans door Bart Smout
LocHal Grote Opening_schrijver Bart Smout

“Een kantelpunt voor Tilburg"

“Een kantelpunt voor Tilburg, zo voelde het toen ik voor het eerst de LocHal binnen stapte. Uit dit gebouw spreekt zoveel dadendrang en ambitie. Het is vernieuwend zonder elitair te zijn. Dat vind ik mooi, dat het gebouw er voor iedereen is. Dat het uitnodigt om rond te dwalen en je overal collectie tegenkomt en in aanraking komt met verrassende verhalen.”

Schrijver Bart Smout, wandelt tijdens de Grote Opening iedere middag met bezoekers door onze ‘straat’ met nieuwe romans. Ook horen welke pareltjes daar staan? Morgenmiddag om 15.00 uur is er weer een rondleiding.

LocHal Grote Opening zaterdag_tweet Frans Kapteijns

Vandaag gaf Boswachter Frans Kapteijns een rondleiding door de Spoorzone met de Brabant Vertelt app ontwikkeld door Kunstloc Brabant. Hij trof een gezellig drukte aan en was onder de indruk van het gebouw.

LocHal Grote Opening_Frans Kapteijns

"Ik heb mijn nieuwsgierigheid bewust bedwongen"

“Ik wilde hier vandaag pas voor het eerst binnenlopen en me laten verrassen. Het enthousiasme van die eerste indruk heb ik meegenomen in de Spoorzonerondleidingen die ik vandaag gegeven heb. Wat een gebouw! Achter elke hoek schuilt een verrassing. En het wemelt hier van de verhalen - een perfecte plek dus voor de nieuwe Brabant Vertelt-route door dit gebied.”