Hero afbeelding
Entreekunstwerk

Entreekunstwerk

Een passende entree voor de LocHal

Pien den Hollander ontwierp een passend kunstwerk aan de noordentree van de monumentale LocHal in de Tilburgse Spoorzone. Dit is haar eerste werk in de openbare ruimte. Een unieke kans om zich verder te kunnen ontwikkelen als zelfstandig ontwerper en haar talent zichtbaar te maken. Het werk is eind 2022 gerealiseerd. 

Entreekunstwerk officieel geopend!

Op 7 februari was het eindelijk zo ver! Het entreekunstwerk aan de noordingang van de LocHal werd officieel geopend. Wethouder Marcelle Hendrickx en Bibliotheek Midden-Brabant-directeur Peter Kok kregen de eer om de sleutel om te draaien. 

Lees er meer over

entreekunstwerk opening

Winnaar kunstopdracht

Tweejaarlijks organiseert Kunstloc Brabant het workshoptraject ‘De Kunstopdracht’. Het traject is bedoeld voor beginnende beeldend kunstenaars, vormgevers, nieuwe media kunstenaars en (landschap)architecten. Zij leren meer over de opdrachtpraktijk, de financiële situatie, het beheer en behoud van kunstwerken in de buitenruimte en presentatietechnieken. Kandidaten krijgen de kans een echte opdracht te winnen. In 2018 was dat het maken van het ontwerp voor de noordelijke entree van de LocHal. De commissie van De Kunstopdracht bekroonde het ontwerp van Pien den Hollander als winnend ontwerp! Het technisch onderzoek en de financiering hebben de nodige tijd in beslag genomen. Maar eind 2022 is het ontwerp in gebruik genomen.

De opdracht

De deur is een kunstwerk in de publieke ruimte en is deels ontworpen als kunstwerk, deels als functionele deur. Op dit moment wordt het werk gerealiseerd in samenwerking met Kieu Engineering, die het werk engineert en uitvoert. Dat doet Pien in opdracht van de gebruikers van de LocHal; Bibliotheek Midden Brabant, Kunstloc Brabant en Seats2Meet. Gemeente Tilburg wordt eigenaar van het kunstwerk en het wordt opgenomen in de gemeentelijke kunstcollectie. 

Aanleiding voor het kunstproject noordentree Lochal is de sinds 2011 grootschalig stedenbouwkundige herontwikkeling van de Spoorzone. Door het verdwijnen van de Hoofdwerkplaats Tilburg van de Nederlandse Spoorwegen en de aankoop door de gemeente Tilburg krijgt dit gebied een herbestemming. Het gebied was voorheen nagenoeg afgesloten voor buitenstaanders en had in Tilburg de bijnaam ‘Verboden stad’.

Pien kunstdeur

Het ontwerp

De LocHal is de oude Locomotiefhal en was dus onderdeel van de NS-Hoofdwerkplaats. De noordentree is een open hal en daarmee is het de ruimte tussen de LocHal en de buitenwereld in. Het is als het ware de verbinding, en daarmee bijna geen opzichzelfstaande ruimte: het is de tussenruimte. De deur in deze entree zal in vorm en beweging de rijke historie van de LocHal representeren en gastvrijheid uitstralen, de bezoeker welkom heten in een gebouw waar ontmoeting, kunst&cultuur centraal staat tegen het decor van het Tilburgse industriële erfgoed.

Een harde eis voor het ontwerp is dat de entree een afsluitbare deur moet krijgen, maar een deur is altijd een scheiding tussen twee ruimtes. In dit ontwerp heeft Pien geprobeerd uit deze harde scheiding (de deur, met dezelfde elementen als waaruit de deur bestaat), een ruimte te creëren. De tussenruimte. Essentieel is het creëren van een 3 dimensionale ruimte uit een 2 dimensionaal vlak. Om deze transitie van scheidingswand naar steeds veranderende ruimte voelbaar te maken, is de deur gedurende de dag altijd in transitie.

Inspiratie

Inspiratie voor het ontwerp komt rechtstreeks uit de archieven. De deur is ontworpen naar het evenbeeld van oude foto’s van zwevende locomotieven. In de hal zal een kraan worden geïnstalleerd en hieraan hangt een plaat staal. De plaat staal wordt gedurende de dag door de kraan verplaatst. De beweging is zo langzaam, dat hij nauwelijks zichtbaar is. Hij gaat eerst naar achteren, en komt dan langzaam weer terug. Terwijl hij deze beweging maakt, draait hij een halve slag. De deur is dus altijd ‘in transitie’ en is hierdoor gedurende openingstijd juist onderdeel van ‘de verbinding’ in plaats van een afscheiding tussen twee ruimtes.

Rol Kunstloc Brabant

De Kunstopdracht draagt als talentontwikkelingsprogramma bij aan het cultureel ondernemerschap van aanstormende makers die willen werken in het publieke domein. De opdracht geeft de unieke kans een echte praktijkopdracht uit te voeren in samenwerking met opdrachtgever(s) en ervaring op te doen met financiering, ondernemen, presenteren en publiekswerking.
Dit project is voor Pien den Hollander als jonge kunstenaar een bijzondere opdracht en een unieke kans om zich verder te ontwikkelen als zelfstandig ontwerper en haar talent zichtbaar te maken.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:

  • Prins Bernhard Cultuurfonds
  • Mondriaanfonds
  • Voordekunst
  • Gemeente Tilburg
  • Bpd cultuurfonds
  • Kieu engineering
  • Dunia coatings 
  • Salzgitter Mannesmann Staalhandel
  • Seats2meet
  • de Bibliotheek Midden-Brabant
  • Kunstloc Brabant
  • Kone Cranes