Hero afbeelding
Lezingen

Lezingen Open Source Event

De hele middag kun je aansluiten bij interessante lezingen over o.a. open source architectuur, robotica, design, social media en de geschiedenis van open source. Elke lezing duurt drie kwartier.

Lezing Open Source Design

Open Source Design

13:00 uur – 13:45 uur

Locatie: KennisMakerij (1e verdieping)

Hoe we dingen ontwerpen en maken is maar weinig veranderd sinds de industriële revolutie. Maar verandering is wel hard nodig. ‘Open Design’ – geïnspireerd door open source software – biedt oplossingen voor betaalbare, duurzame producten en productie. Spreker Mark van der Net is oprichter van het open design platform Archiyou.

Leeszaal Rotterdam-West: de bibliotheek als bewonersinitiatief

13:00 uur – 13:45 uur

Locatie: FutureLab (begane grond naast de infobalie)

Leeszaal Rotterdam West is een bewonersinitiatief dat is ontstaan als reactie op de sluiting van veel wijkbibliotheken in Rotterdam. Het is een publieke ontmoetingsplek, gerund door vrijwilligers, waar je een boek of een krant kunt lezen, boeken kunt lenen en waar je een kop koffie of thee kunt drinken. Vrijwilliger Martin de Reuver komt hier alles over vertellen.

Leeszaal

Opa vertelt: IT en Open Source

opa vertelt

14:00 uur – 14:45 uur

Locatie: FutureLab (begane grond, naast infobalie)

Jeroen Baten houdt zich bezig met Linux en Open Source advisering en softwareontwikkeling. Aan de hand van ‘old school’ software en hardware neemt hij je mee door de geschiedenis van open source en IT.

WikiHouseNL

14:00 – 14:45 uur

Locatie: KennisMakerij (1e verdieping)

In Almere is in 2022 een WikiHouse-project opgeleverd van intussen 27 WikiHouses in de nieuwe wijk de Stripmaker. WikiHouse is een betaalbaar, duurzaam en digitaal geproduceerd houtskelet bouwpakket waarmee je zelf je huis kunt ontwerpen en bouwen. Architect Vincent Muller is de ontwerper en motor van dit project. Hij zal een presentatie geven over alle ins en outs van WikiHouse en de lopende en geplande projecten.

Wikihouse

Open Source, Robotica & het AIR-lab

Robotica

15:00 uur – 15:45 uur

Locatie: KennisMakerij (1e verdieping)

Giacomo Spigler van Tilburg Robotics zal een pleidooi houden voor de rol van open source in de vooruitgang van robotica, met als rode draad de AI-gedreven robothand die door hen is ontwikkeld: de Tilburg Hand. Daarnaast zal de opzet van het gloednieuwe AIR-lab (AI for Robotics) van Tilburg University en MindLabs worden toegelicht. Let op: deze presentatie is volledig in het Engels.

Mastodon als alternatief voor Twitter

15:00 – 15:45 uur

Locatie: FutureLab (begane grond naast de infobalie)

Iedereen maakt maar al te graag gebruik van social media, maar langzamerhand komen we erachter dat de bedrijven achter onze favoriete apps niet altijd het beste met ons voor hebben. Voor mensen die hun privacy hoog in het vaandel hebben staan en graag inzicht hebben in de algoritmes die ons content voorschotelen is er nu Mastodon! Het programma Mastodon is een prima Twitter alternatief! Eric Redegeld neemt je mee in de wereld van deze nieuwe app.

Mastodon

Veiligheid in Linux Mint

Linux Mint

15:00 uur – 15:45 uur

Locatie: workshopruimtes (begane grond naast de kinderboeken)

Linux Mint is een computerbesturingssysteem - net zoals bijvoorbeeld Windows. Linux Mint is standaard al heel veilig. Een stuk veiliger dan Windows. Neem je laptop mee, want in deze sessie krijg je praktische tips hoe je die veiligheid in stand kunt houden en zelfs nog kunt verhogen.