Recept van de maand #1

Turkse börek

Voorheen konden bezoekers in het FoodLab van de Bibliotheek LocHal terecht voor de mini expo van geteelde groente door Stadstuinderij Piushaven en een heerlijk recept van een lokale chef. Nu de Bibliotheek LocHal tijdelijk gesloten is, doen we dit gewoon online!

In deze eerste editie gaat Sannie Post van Broodje Aap & Linke Soep aan de slag met de seizoensgroente spinazie. Ze maakt een heerlijke Turkse börek met spinazie en fetakaas. Wil je zelf ook spinazie kweken? Luister dan ook naar de waardevolle tips van vrijwilliger Theo die ons de kneepjes van het tuinieren leert.

Ingredïenten Turkse börek

  • 1 pak filodeeg
  • 1 kg spinazie
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 sjalotje
  • 2 eetlepels olie
  • 250 g feta
  • 250 g mozzarella
  • 6 eieren
  • 150 g boter
  • Peper
  • Zout
  • 1 theelepel ras el hanout
  • Eventueel zwart sesamzaad voor de garnering

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 225 graden. Was de spinazie, snij de de sjalotjes fijn en pers de knoflook.

Doe in een diepe pan 2 eetlepels olie en fruit de sjalotjes en knoflook een paar minuten. Voeg nu de spinazie toe en smoor deze 5 minuten. Breng op smaak met peper, zout en de ras el hanout. Doe de spinazie in een vergiet en laat uitlekken en afkoelen.

Verkruimel de feta en snij de mozzarella in kleine stukjes. Klop de eieren los en vermeng dit met de spinazie en de kaas. Vet een ovenschotel in met een beetje boter en smelt de rest van de boter. Leg een vel filodeeg in de ovenschaal en vet het vel in met boter, leg hierop weer een vel filodeeg en vet deze ook in met boter. Dit herhaal je tot je zes vellen filodeeg hebt. Verdeel het spinazie-kaas-eimengsel over het filodeeg. Leg daar weer zes vellen filodeeg erop die je ook elk insmeert met boter. Bestrooi de börek eventueel met wat zwart sesamzaad.

Zet de börek 15 minuten in de koelkast en snijd alvast voor in gelijke stukken. Bak de börek ongeveer 25 minuten in de oven totdat deze mooi goudbruin is. Lekker met wat frisse salade.

Smakelijk eten!