tilburg drukt zich uit

Tilburg Drukt Zich Uit

Van vlugschriften tot slow tweets

Een like bij een Facebookbericht, een hartje op Instagram of een online enquête; overal wordt tegenwoordig om je mening gevraagd. Maar hoe zit het eigenlijk met openbare meningsuiting in Tilburg, vroeger en nu? De komende maanden gaat het TijdLab (De Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) op onderzoek uit in de wereld van openbare meningsuiting: van vlugschriften en pamfletten tot social media.

En dat doen we veelal online en niet alleen, maar samen met Tilburgse makers, zoals grafisch ontwerpster Rozemarijn Oudejans van Studio Zeedauw. Benieuwd naar onze bevindingen? Check dan regelmatig deze pagina voor mooie video's, leestips, een online expositie, activiteiten en meer.

 

Openbare meningsuiting rondom ‘omstreden’ Tilburgs erfgoed

Meerstemmigheid rondom het standbeeld van Peerke Donders, dat was het onderwerp voor vijf online bijeenkomsten, georganiseerd door het TijdLab. Sinds 2018 is het standbeeld in opspraak en bereiken vooral tegengeluiden de pers en sociale media. Met het programma meerstemmigheid wil het TijdLab meerdere mensen aan het woord laten, waardoor het niet zozeer een kwestie wordt van goed of fout of zwart en wit, maar een genuanceerd geluid. Daarvoor zijn vele stemmen nodig: jong en oud, zwart en wit, gelovig of ongelovig, liefst een zo divers mogelijk publiek.

Foto Jeroen van Eijndhoven / BeeldWerkt

beeld peerke

Collectietips van Leonoor

Leonoor collectietips

lees- en kijktips over standbeelden

Onze collectioneur Leonoor is de Bibliotheek ingedoken en heeft maar liefst 10 interessante boeken & DVD’s voor je geselecteerd over standbeelden. Van fotografie tot prentenboeken: het komt allemaal terug in deze collectietips.

Bekijk de collectietips

VIDEO: De rol van drukwerk door de jaren heen

Grafisch ontwerpster Rozemarijn vertelt ons in deze video waarom de drukpers haar favoriete middel is om haar mening te uiten. Ook neemt zij ons mee naar het Regionaal Archief Tilburg waar Astrid de Beer ons laat zien hoe Tilburgers door de jaren heen hun mening verkondigden.
 

Een kopje thee met... programmamaker Desiree

Samen met Petra Robben van het Stadsmuseum Tilburg is Desiree van Beurden de drijvende kracht achter het TijdLab. Als programmamaker haalt ze haar inspiratie uit alles om haar heen. In deze video drinken we een kopje thee met Desiree en vertelt ze meer over de gedachtegang achter dit project.

Online Talk: De rol van sociale media bij sociale bewegingen als Black Lives Matter

Terugblik op de talk van Sander van Haperen

Politicoloog en socioloog Sander van Haperen onderzocht de invloed van sociale media op de ontwikkeling van sociale bewegingen, specifiek bij de ‘Black Lives Matter’ en de ‘Immigrant Rights Movement’ in Amerika. Op 19 januari vertelde hij over zijn bevindingen en onderzoek of en hoe sociale media een rol speelden bij de organisatie van de Black Lives Matter demonstratie in Tilburg op 6 juni 2020. Heb jij de online bijeenkomst met Sander van Haperen gemist maar ben je wel geïnteresseerd in zijn onderzoek? Lees dan hier zijn bevindingen:

Lees het onderzoek

Tilburg_drukt_zich _uit_sander_van _Haperen

[voorlopig uitgesteld] Workshop Tilburg Drukt Zich Uit: #slowtweeting

Voorlopig uitgesteld, nieuwe datum volgt!

We maken ons druk over van alles en nog wat. Op social mediakanalen als Twitter slinger je je ongefilterde mening in een paar seconden de wereld in. Achteraf heb je dan soms spijt van je haastig geformuleerde, ongenuanceerde of misschien wel kwetsende bericht. Het TijdLab is benieuwd waar jij, Tilburger, je vandaag de dag druk om maakt en hoe je je mening uitdrukt en deelt en daarom nodigen we je uit voor de workshop slow tweeting op 27 februari.

Lees hier meer over de workshop

Tilburg drukt zich uit

Online expositie

tijdlab 43

Reis door de geschiedenis van openbare meningsuiting

De komende maanden staat het TijdLab stil bij openbare meningsuitingen in Tilburg vanaf de 18e eeuw tot aan vandaag de dag. Grafisch ontwerper Rozemarijn stelde samen met Astrid de Beer van Regionaal Archief Tilburg een kleine, online expo samen die deze geschiedenis een gezicht geeft.

Bekijk de expositie

Collectietips van Leonoor over 'uitdrukken'

Ontdek de collectie van de Bibliotheek

Onze collectioneur Leonoor is de Bibliotheek ingedoken en heeft maar liefst 16 interessante boeken & DVD’s voor je geselecteerd, waarin mensen zich uitdrukken. Van protestliedjes, tot Twitter tot kritische betogen: het komt allemaal terug in deze collectietips.

Bekijk hier de tips van Leonoor

collectietips van Leonoor

Waar maak jij je druk om?

Laat je horen!

Wij zijn benieuwd: waar maak jij je druk om? Dat kunnen kleine, persoonlijke dingen zijn, maar ook grote wereldproblemen. Deel het via Twitter of Instagram met de hashtag #daarmaakikmedrukom. Binnenkort verschijnt hier een social wall met jullie berichtjes.

daarmaakikmedrukom

Dit project is een samenwerking tussen het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg), Rozemarijn Oudejans van Studio Zeedauw en het Regionaal Archief Tilburg.

De fotografie op deze pagina is gedaan door: Thomas Abrahams & Merel van Dooren.