Hero afbeelding
boeken_open_gras

Boeken in Brabant

Als je van boeken en/of Brabant houdt is ‘Boeken in Brabant’ een aanrader. In de prachtige entourage van de Bibliotheek LocHal kun je optredens bijwonen van schrijver Wim Daniëls en oud-Rijksbouwmeester Floris Alkemade, spreekt conservator Emy Thorissen over de historische boeken in de Brabant-Collectie en vertelt schrijfster Marijke Schermer over haar verblijf bij de zusters in het klooster Sint Catharinadal en haar wandeling over het Brabantse Kloosterpad. Ook is er De Leesclub; een meet & greet met Vrouwkje Tuinman, schrijfster van het Brabants Boek Present 2021 ‘Tijdelijk verblijf’. Verder kun je de nieuwe film van natuurfilmer Mark Kapteijns naar een boek over de Dommel zien, kleine exposities bekijken, voordrachten bijwonen en bijzondere ‘levende boeken’ ontmoeten, een mobiele drukkerij, maar ook een ‘digitaal’ scriptorium, verschillende kinderactiviteiten en een speciale boekenmarkt bezoeken.

EMY THORISSEN: ‘Made in Brabant: bijzondere boekbanden en uitgaven’

11.30 - 12.00 uur | Hoofdpodium

Emy Thorissen is conservator Oude en Bijzondere Collecties van de Brabant-Collectie en de Universiteitsbibliotheek Tilburg. Brabantse drukken is een van de speerpunten bij de Brabant-Collectie naast cartografie en fotografie. Vanaf 1837 werd deze rijke en gevarieerde verzameling opgebouwd. Emy zal in haar voordracht ingaan op vele bijzondere Brabantse boeken: van handboekbanden tot uitgeversbanden, van kinderboeken tot private press-uitgaven. Ook talrijke Brabantse drukkers en kunstenaars zullen de revue passeren.

Aanmelden

Emy_Thorissen

MARIJKE SCHERMER: ‘Gods wegen’

Marijke_Schermer

13.00-13.30 uur | Hoofdpodium

Elke dag om 6.30 uur ging de wekker, niet veel later zat Marijke Schermer klaar voor de ochtenddienst in het Klooster in Oosterhout. Op verzoek van Tilt verbleef de schrijfster bij de zusters in Sint Catharinadal en liep ze vier lange etappes van het Brabantse Kloosterpad. Het resultaat van deze literaire voettocht is verschenen in juni 2021 bij Uitgeverij Van Oorschot in de literaire wandelreeks Terloops.

Tijdens de Boekendag wordt Marijke hierover geïnterviewd door presentator Ton Biemans.

Aanmelden

FLORIS ALKEMADE

14.00-14.30 uur | Hoofdpodium

Nederland kent één Rijksbouwmeester. Dat was tot voor kort architect Floris Alkemade uit Sint-Oedenrode. Hij was eerder dit jaar te gast in het tv-programma Zomergasten en is bekend van zijn boek over de toekomst van ons land. Alkemade betoogt dat juist nu het vermogen om van richting te veranderen aangesproken moet worden. Verbeeldingskracht is daarbij essentieel. Niet de wereld bepaalt wie we zijn, maar omgekeerd, met onze verhalen vormen we de wereld. Over Brabant zei hij eens: “Brabant interesseert me vanwege de kracht en dynamiek die er uit naar voren komt”.

Aanmelden

Floris_Alkemade

WIM DANIËLS: ‘Een Brabantse boekenwurm uit de zestiende eeuw’

Wim Daniëls

15.00-15.30 uur | Hoofdpodium

Wim Daniëls behoeft geen introductie. De schrijver, taalkundige, cabaretier, spreker en presentator is bekend van zijn vele boeken en tv-optredens. Voor onze Boekendag heeft hij een bijzonder verhaal in petto.

Rond 1530 begon een jongen uit Aarle-Rixtel aan een boekenleven in Italië. Hij zou uitgroeien tot een van de belangrijkste bibliothecarissen en manuscriptenbewerkers in het cultureel zo belangrijke Italië van de zestiende eeuw. Wie was hij? En waarom is hij zo onbekend gebleven?

Aanmelden

DE LEESCLUB: Vrouwkje Tuinman, Tijdelijk verblijf

14.00-15.00 uur | StemmingMakerij

Voor de derde keer publiceren het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en Stichting Tilt, ditmaal in samenwerking met Uitgeverij Cossee, het Brabants Boek Present: Vrouwkje Tuinman, T'ijdelijk verblijf'. Ontmoet schrijfster Vrouwkje Tuinman en ga in gesprek over dit literaire geschenk tijdens het onderdeel De Leesclub op onze Boekendag. Vanaf 6 november verschijnt 'Tijdelijk verblijf' ook als gesproken boek. Dit jaar exclusief bij de bibliotheekservice Passend Lezen voor lezers die blind, slechtziend of dyslectisch zijn.

Aanmelden

Vrouwkje_Tuinman

THEO WOUTERS: Het verhaal in de muziek

Theo_wouters

11.30-12.30 en 15.30-16.30 uur Stemmingmakerij

Muziekman pur sang Theo Wouters verzorgt in het kader van deze Boekendag een muzikale workshop rond het thema ‘Het verhaal in de muziek’. Na een korte inleiding over ‘hoe luisteren we naar muziek’ beluisteren we fragmenten uit het werk van de componisten Heinrich Biber, Ludwig van Beethoven en Pjotr Iljitsj Tschaikowsky.

Een boek in de vorm van muziek; muziek die zich laat zich lezen als een verhaal!

Aanmelden

ANGELA VAN BEBBER: Transgender

11.00-11.30, 13.00-13.30 en 15.00-15.30 uur | Vertelhoekje 1

Bezoek een boek: een schrijver vertelt in klein gezelschap over eigen werk. Angela van Bebber schreef twee boeken over het onderwerp transgender. Hierin beschrijft zij haar proces van verandering vanaf de kindertijd tot enkele jaren na de operatie en haar persoonlijke worsteling om een proces van meer dan 50 jaar een plek te geven. Ze zegt: “Ik wil je graag inspiratie bieden om (nog) meer voor jezelf op te (durven) komen. Ik zie uit naar onze ontmoeting!”

Aanmelden

Angela_van_Bebber

ROB DE VRIND: Natuur, historie, duurzaamheid

Rob_de_Vrind

11.00-11.30 uur | Vertelhoekje 2

Bezoek een boek: een schrijver vertelt in klein gezelschap over eigen werk. Rob de Vrind is bioloog en werkzaam als duurzaamheidcoördinator. Hij heeft diverse boeken geschreven over de natuur, vaak in relatie tot de cultuurhistorie van ’s-Hertogenbosch, maar is ook spreker over duurzaamheid in het MBO geweest op veel plaatsen in de wereld.

Aanmelden

THIJS CASPERS: ‘Het maken van een boek is romantiek’

13.00-13.30 en 15.00-15.30 uur | Vertelhoekje 2

Bezoek een boek: een schrijver vertelt in klein gezelschap over eigen werk. Thijs Caspers is historicus, en als medewerker en redacteur werkzaam bij Brabants landschap. Hij schreef boeken waarin zijn passies natuur, landschap en Brabant aan bod komen. Thijs zegt: ‘Je schrijft geen boek, een boek schrijft zichzelf. Je bent slechts onderdeel van het proces en wórdt gedreven, door wie of wat, dat mag Joost weten.’

Aanmelden

Thuis_Caspers

PETER VAN DE STEENOVEN: Brabantse historische romans

Peter_van_de_Steenoven

11.00-11.30, 13.00-13.30 en 15.00-15.30 | Vertelhoekje 3

Bezoek een boek: een schrijver vertelt in klein gezelschap over eigen werk. Peter van de Steenoven schreef twee romans, 'Antons tweestrijd' en 'Omstreden testament', die zich afspelen in het vroeg negentiende-eeuwse Brabant. Fictieve, maar herkenbare levensverhalen in een realistische historische context. Romans om nostalgisch in de geschiedenis weg te dromen en ermee te reflecteren op de hedendaagse wereld.

Aanmelden

DAWIT AMANUEL GOITOM/JOEP WIJSBEK: ‘Mijn vlucht uit Eritrea’

11.00-11.30, 13.00-13.30 en 15.00-15.30 | Vertelhoekje 4

Bezoek een boek: een schrijver vertelt in klein gezelschap over eigen werk. Dawit Amanuel Goitom vluchtte uit vluchtte uit Eritrea door de Libische woestijn, bedreigd en geslagen door mensensmokkelaars, en bereikte met een gammele boot uiteindelijk Europa. Hij woonde in Brabant en schreef een boek over zijn ervaringen. Joep Wijsbek hielp hem daarbij en vertelt daarover.

Aanmelden

Dawit_a_Goitom

GINA GOOSSENS, FRANS BROCATUS EN JACE VAN DE VEN: Gedichten

Gina_Goossens

13.30-13.50 en 15.30-15.50 uur | WoordLab

Gina Goossens (15 jaar, Tilburgs jeugddichter), Jace van de Ven en Frans Brocatus dragen gedichten voor uit het nieuwe boek over het Project Poosplaatsen dat vandaag verschijnt.

Het woord ‘Poosplaatsen’ werd geïntroduceerd door beeldend kunstenaar en dichter Pien Storm van Leeuwen (1945-2020). In dit nieuwe woord klinken 'verpozen' en 'poëzie' door in relatie tot een bepaalde plek. Op arduinen zitelementen en granieten zwerfkeien bracht zij gedichten aan en schiep zo meer dan 100 poosplaatsen in Brabant en Vlaanderen.

Aanmelden

PAUL SPAPENS: ‘Stukskes’

14.30-14.50 en 16.00-16.20 uur | Woordlab

Voordrachten op bruiloften en partijen worden in Brabant ‘stukskes’ genoemd, ze zijn een van de meest voorkomende vormen van volkscultuur die Brabant kent. Liefhebber en volkscultuurkenner Paul Spapens , oprichter van De Brabantse Hoeders, stelde hierover speciaal in het kader van Boeken in Brabant een nieuw boek samen. In zijn korte voordracht ‘Stukskes’ geeft hij voorbeelden van voordrachten en liekes uit alle delen van de provincie.

Aanmelden

Paul_Spapens

FILM ‘DOMMELLEVEN’ (première)

Dommel

11.30–16.30 uur ieder half uur: doorlopend (zonder reservering) | FutureLab

‘Dommelleven’ is de nieuwe korte film (17 min.) van de natuurfilmer Mark Kapteijns, werkzaam bij Brabants Landschap. Het boek De Dommel, Stroom door tijd, natuur en landschap heeft als inspiratie gediend. In de film staan de natuur en de cultuur van dit Brabants riviertje centraal. Voor de film componeerde Stijn van de Loo nieuwe muziek en schreef Paul Spapens de teksten.

De Dommelfilm gaat in première tijdens Boeken in Brabant.

MOBIELE DRUKKERIJ Studio Zeedauw

11.00– 16.30 uur doorlopend (zonder reservering) | TijdLab

Grafisch ontwerper Rozemarijn Oudejans ontdekte jaren geleden in Canada ‘letterpress’: ambachtelijk drukwerk, met de hand gemaakt op oude boekdrukpersen. De geur van de inkt, het gesnor van de drukpersen, de voelbare indruk in het dikke, zachte papier… Sinds 2017 heeft ze haar eigen ontwerpstudio met ambachtelijke drukkerij in Tilburg. In haar mobiele drukkerij kun je zelf het ambachtelijke drukproces beleven. Ook leuk voor kinderen!

Zeedauw

MEESTERBOEKBINDER GIJS WORTEL: Brabantse Toverboekjes

Gijs_Wortel

11.00–16.30 uur doorlopend (zonder reservering) | TijdLab

Gijs Wortel is iemand die moeilijk in enkele zinnen voorgesteld kan worden. Hij kwam al jong spelenderwijs in contact met de boekbinderij. Na de lagere school volgde hij opleidingen tot boekbinder. Hij werkte in de grafische industrie en als leraar boekbinden.  Vanaf 1997 houdt hij zich bezig met het maken van unieke boekproducties en het binden van speciale boeken. Kinderen kunnen met zijn hulp ‘toverboekjes’ maken op deze Boekendag.

SCRIPTORIUM

11.00–16.30 doorlopend (zonder reservering) | Nabij DigiLab/FoodLab

Scriptorium is een rondreizende installatie die is ontworpen in het kader van 1000 jaar Brabants Kloosterleven (Provincie Noord-Brabant). Hiermee maak je een digitaal lettertype van jouw eigen handschrift! Drie dagen later kun je met een unieke code jouw lettertype op de website downloaden. Scriptorium is leuk en leerzaam voor jong en oud vanaf 5 jaar. Er is altijd iemand aanwezig die uitleg kan geven.

Scriptorium

BOEKEN- EN TIJDSCHRIFTENMARKT

Poosplaatsen

11.00– 16.30 uur doorlopend (zonder reservering) | Trappenlandschap

Markt van nieuwe boeken, met name van de op de Boeken in Brabant-dag aanwezige auteurs (Boekhandel Gianotten Mutsaers, Tilburg), tweedehands boeken (Vincentiusvereniging,

's-Hertogenbosch), tijdschriften (Brabants en In Brabant), uitgeverijen (Zuidelijk Historisch Contact en Pictures Publishers) en natuurlijk boeken van Brabantse Hoeders en Poosplaatsen.

EXPOSITIE BOEKENWEEK DIESSEN 1981

11.00-16.30 uur doorlopend (zonder reservering) | Nabij StadsCafé, begane grond LocHal

De opening van de landelijke Boekenweek vond in 1981 niet plaats in Amsterdam maar in…. Diessen. Niet de stadsschouwburg in de hoofdstad, maar een manege in het Brabantse dorp vormde het decor van het ‘Boekenbal’. Hoe dit nationale boekenfeest in Diessen terecht kwam en werd aangepakt is tijdens de Boekendag te zien in een kleine expositie van originele stukken en foto’s uit die tijd, samengesteld door Erfgoed Diessen.

Expo_Diessen

EXPOSITIE KINDERTEKENINGEN ‘WORDEN WAT JE WIL”

kind_tekenen

11.00-16.30 uur doorlopend (zonder reservering) | Nabij StadsCafé, begane grond LocHal

In het kader van de Kinderboekenweek met als thema 'Worden wat je wil' hebben kinderen de ontbrekende illustratie gemaakt bij het verhaal “hobbels” van auteur Frank van Pamelen.

Ze hebben getekend wat ze later willen worden. De Stichting Plezier in Lezen werkte samen met de organisatie van Boeken in Brabant aan dit Digiknetters Kinderboekenavontuur.

Voor meer info kun je ook nog kijken op Stichting De Brabantse Hoeders

PASSEND LEZEN: Lezen kan altijd!

11.00 -16.30 doorlopend (zonder reservering) | Nabij DigiLab/FoodLab

Lezen inspireert, motiveert en laat ons de waan van de dag vergeten. Maar wat als je niet of niet meer in staat bent om te lezen? Bijvoorbeeld omdat je dyslexie hebt, slecht(er) ziet, een boek niet meer kunt vasthouden of lezen door andere beperkingen niet goed gaat? Dan is er Passend Lezen; een bibliotheek vol boeken, kranten, tijdschriften in verschillende leesvormen zoals audio, braille en grootletter. Voor jong en oud. Ontdek op de infostand ter plekke alle mogelijkheden van Passend Lezen!

Passend_Lezen_logo