collectietips van Leonoor

Collectietips van Leonoor

Lees- en kijktips rondom Tilburg Drukt Zich Uit

Onze collectioneur Leonoor is de collectie ingedoken en heeft maar liefst 16 interessante boeken voor je geselecteerd waarin mensen zich uitdrukken. Van protestliedjes tot Twitter tot kritische betogen: het komt allemaal terug in deze boekentips.

1. Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat

Kritisch betoog door de Britse zwarte Reni Eddo - Lodge over de wijze waarop de witte Britten omgaan met het idee van een egalitaire, niet-racistische samenleving en de diepe verankering van racisme in de Britse maatschappij.

Leen dit boek

2. Niet door water, maar door vuur

De Amerikaanse schrijver James Baldwin (1924-1987) analyseert in twee essays het hypocriete en racistische klimaat in de Verenigde Staten.

Leen dit boek

3. Witte onschuld

In het boek onderzoekt Gloria Wekker (1950) de vraag waarom 'ras' in Nederland zoveel reacties oproept.

Leen dit boek

4. Das schweigende Klassenzimmer [DVD]

In 1956 zien twee Oost-Duitse scholieren tijdens hun bezoek aan een bioscoop in West-Berlijn beelden van de Hongaarse opstand. Uit protest organiseren ze in hun klas een minuut stilte wat verregaande gevolgen heeft.

leen deze dvd

5. Zo begin je een revolutie

Autobiografisch verslag door Nadja Tolokonnikova van een lid van de Russische punkband Pussy Riot over haar protest tegen president Poetin, haar veroordeling en gevangenschap.

Leen dit boek

6. Het monster van Wokeness

In dit boek van Tofik Divi trekt Kannibelle ten strijde tegen ongelijkheid. Of het nu gaat om racisme, genderongelijkheid of over standbeelden van omstreden vaderlandse helden, Kawtar heeft er een mening over. De journaliste wordt er in korte tijd immens populair door, maar het is nooit genoeg.

Leen dit boek

7. Dit Is Waarom Mensen Op Twitter Zitten

Op de populaire website DIWMOTZ (Dit Is Waarom Mensen Op Twitter Zitten), verzamelen Aisha Scheuer & Nick Muller sinds 2013 de leukste tweets uit het Nederlands taalgebied.

Leen dit boek

8. Ik haat het internet

Jarett Kobek beschrijft hoe nternetschandalen en de commerciële uitbuiting van het internet door computerconcerns als Google, Facebook, Twitter en Instagram het leven van enkele vrouwen beïnvloeden.

Leen dit boek

9. Iedereen journalist

De journalist signaleert, onderzoekt, informeert en houdt zich aan de basisregels; van check-double check tot aan hoor en wederhoor. Roeland Schweitzer & Willem Wansink zetten een messcherpe visie neer over waarom nu meer dan ooit behoefte is aan de journalist die inzicht, samenhang en duiding geeft. In het gedigitaliseerde hier en nu worden meningen op sociale media gedumpt, circuleren hoaxes en zijn feit en fictie moeilijk van elkaar te scheiden.

Leen dit boek

10. Dit is vernederend : hoe één verkeerde tweet je leven kan verwoesten

In zijn nieuwste boek beschrijft Jon Ronson aanjagers én slachtoffers van bekende public shaming-zaken. Hiervoor sprak hij persoonlijk met mensen die slachtoffer zijn geworden van massahysterie op Twitter.

Leen dit boek

11. Op de vuist : vijftig jaar politiek en protestliedjes in Nederland

In Op de vuist volgt Laurens Ham het spoor van het protestlied van de jaren zestig tot nu. Wat verbindt de acties van Provo met protesten van vandaag? En is het protestlied nog hetzelfde als toen?

Leen dit boek

12. Moxie

Dit boek van Jennifer Mathieu gaat over Vivian (16) die het zat is hoe meiden op haar school behandeld worden. Ze besluit in het geheim een tijdschrift te maken en op school te verspreiden. Daarin brengt ze samen met haar vriendinnen de seksistische en racistische praktijken op school onder de aandacht.

Leen dit boek

13. Grijp de macht! : zo kun jij de wereld verbeteren

Wil je ook het plastic verminderen of de bijen redden? Lees hoe je dat doet in dit boek van Caroline Paul, bv. door geld inzamelen, oproepen tot boycot en protestmarsen. Met verhalen van kinderen en opdrachten waarmee je aan de slag kunt.

Leen dit boek

14. Buitenstaanders in actie : socialisten en neutraal-georganiseerden in confrontatie met de gesloten Tilburgse samenleving 1888-1919 / A.J.M. Wagemakers

15. De blikken trom

In dit boek van Günter Grass besluit een driejarige jongen uit protest tegen de verdorvenheid van zijn omgeving in nazi-Duitsland niet verder te groeien.

Leen dit boek

16. De baron in de bomen

In dit boek van Italo Calvino gaat een jonge baron uit protest tegen een slakkenschotel voor de rest van zijn leven een boom in.

Leen dit boek