entreekunstwerk opening

Kunstzinnige noordentree van de LocHal officieel geopend

De noordentree van de LocHal heeft een nieuwe smoel gekregen. Op 7 februari werd het entreekunstwerk officieel geopend door wethouder Marcelle Hendrickx en Bibliotheek Midden-Brabant-directeur Peter Kok. Het bijzondere kunstwerk is ontworpen door Pien den Hollander, die in 2018 De Kunstopdracht van Kunstloc Brabant won. “Dit kan alleen maar in Tilburg”

Een flinke groep mensen heeft zich voor de ingang verzameld om het kunstwerk officieel te openen. Kunstenaar Pien den Hollander: “Het is waanzinnig om te zien dat zoveel mensen hier zijn. Het voelt als een einde van een tijdperk, want het heeft jaren gekost om het ontwerp te realiseren. En dan nu is het eindelijk zo ver: we gaan het in gebruik nemen!”

Inspiratie voor het ontwerp zijn oude foto’s van zwevende locomotieven. In de ingang is een kraan geïnstalleerd waaraan een plaat staal hangt. De plaat staal wordt gedurende de dag door de kraan verplaatst. De beweging is zo langzaam, dat hij nauwelijks zichtbaar is. Hij gaat eerst naar achteren, en komt dan langzaam weer terug. De deur is dus altijd ‘in transitie’ en is hierdoor gedurende openingstijd juist onderdeel van ‘de verbinding’ in plaats van een afscheiding tussen twee ruimtes. Uiteraard blijft de ingang goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel of scootmobiel.

Entreekunstwerk

Het officiële openingsmoment

Wethouder Marcelle Hendrickx is erg trots dat dit kunstwerk nu onderdeel is van de publieke collectie van de Gemeente Tilburg. “Dit kan alleen maar in Tilburg. Hier stimuleren we kunstenaars om buiten de gebaande paden te treden. Het is écht een verbinding tussen binnen en buiten geworden.” Met een knipoog vervolgt ze: “En we hebben natuurlijk iets met ronddraaiende dingen in Tilburg.” En dan is het zo ver: de deur wordt geopend. Bibliotheek-directer Peter Kok mag samen met Marcelle de sleutel omdraaien. Onder luid applaus en gejuich gaat de deur. Tijd om het glas te heffen en samen te proosten op dit bijzondere moment!

entreekunstwerk proostmoment

Winnend ontwerp van ‘De Kunstopdracht’

Pien bedacht dit winnende ontwerp tijdens ‘De Kunstopdracht’ van Kunstloc. Dit is een tweejaarlijkse workshoptraject voor beginnende beeldend kunstenaars, vormgevers, nieuwe media kunstenaars en (landschap)architecten. In 2018 was dat het maken van het ontwerp voor de noordelijke entree van de LocHal. De commissie van De Kunstopdracht bekroonde het ontwerp van Pien den Hollander als winnend ontwerp. 3De deur is een kunstwerk in de publieke ruimte en is deels ontworpen als kunstwerk, deels als functionele deur. Dat doet Pien in opdracht van de gebruikers van de LocHal; Bibliotheek Midden Brabant, Kunstloc Brabant en Seats2Meet. Gemeente Tilburg wordt eigenaar van het kunstwerk en het werk wordt opgenomen in de gemeentelijke kunstcollectie. 

Lees meer over het ontwerp